Japonya, Çin’in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer savaş başlığına sahip olacağını tahmin ediyor
Japonya Savunma Bakanlığı, Çin’in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer savaş başlığına sahip olacağını tahmin ediyor.
Bakanlık, 5 yıllık savunma hedefleri ve programı hakkında “Japan Defence 2023” başlıklı bir rapor yayınladı.
Raporda, Kuzey Kore, Çin ve Rusya’nın bölgedeki askeri kapasitelerini “önemli ölçüde” güçlendirdiği ve “hızla yoğunlaşan” askeri faaliyetlerinin Japonya’nın “hızlı yoğunlaşmasına” yol açtığı belirtildi. güvenliğini “tehdit ettiği” değerlendirildi.
Bölgede nükleer silahlar ve füzeler de dahil olmak üzere silahlanmadaki hızlı artışın “statükoyu tek taraflı olarak zorla değiştirme eğilimini” artırdığı söylendi.
Raporda, Güney Kore’nin “Dokdo”, Japonların “Takeshima” adını verdiği, toplam alanı 0,2 kilometrekare olan ve iki ülke arasında egemenlik tartışmalarının yaşandığı adalarla ilgili açıklamalara da yer verildi. dahil.
Japonya’nın bu adaların havalimanını kendi kıta sahanlığı içinde değerlendirdiği raporda, bu bölgenin 2019 yılında Rus uçakları tarafından ihlal edildiği belirtildi.
Japonya’nın “özgür ve açık Hint-Pasifik bölgesi” vizyonunu sürdürmek için diplomasi geliştireceği ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için savunma odaklı bir politika izleyeceği belirtildi.
“Kuzey Kore ‘her zamankinden daha ciddi ve eli kulağında’ tehdit ediyor”
Raporda, Kuzey Kore’nin askeri faaliyetlerinin ülkenin ulusal güvenliği için “daha ciddi ve yakın” bir tehdit oluşturduğu, Rusya’nın Hint-Pasifik bölgesindeki askeri faaliyetleri ve Çin ile stratejik uyumunun da “güvenlik kaygısı” yarattığı kaydedildi.
Çin’in mevcut dış politikasının ve askeri faaliyetlerinin “Japonya ve uluslararası toplum için” ciddi bir endişe konusu “ve” şimdiye kadar görülen en büyük stratejik zorluk ” haline geldiğine işaret edildi.
Rapor, Çin’in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer savaş başlığına sahip olacağını ve Tayvan üzerindeki “askeri baskısını” artıracağını belirtiyor. Bu durumun bölgesel gerilimi artıracağı ve özellikle Japonya’nın güneybatısındaki adalar için güvenlik tehdidi oluşturacağı belirtildi.
Japonya savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor
Milli Güvenlik Stratejisi’nin savunma kapasitesini tabandan güçlendirmeyi hedeflediği belirtilen raporda, 3 hedef belirlendi.
Hedefler arasında statükonun tek taraflı olarak değişmesine izin vermeyen bir güvenlik ortamı oluşturmak, müttefiklerle iş birliğini sürdürmek ve bu iş birliği sayesinde statükoyu değiştirme girişimlerine karşılık vererek durumu hızla kontrol altına almak. . püskürtme gerçekleşti.
Bu hedeflere ulaşmak için ülkenin savunma kapasitesinin, ABD ile ittifakının ve örnek politikalar izleyen ülkelerle iş birliğinin güçlendirilmesinin önemseneceği kaydedildi.
Raporda, 2019-2023 döneminde 123 milyar dolar olan savunma bütçesinin yeni 5 yıllık planlamada yaklaşık 312 milyar dolara çıkarıldığı belirtildi.
Japonya’nın önümüzdeki 5 yıl içinde entegre hava ve füze savunması ile insansız savunma gibi alanlara yatırım yapacağı, füze savunma sisteminin özellikle açık denizlerde ve hava sahasında güçlendirileceği bildirildi. füze saldırıları.